ВИСОТА БРУКІВКИ Чому це важливо та як правильно обрати?

ВИСОТА БРУКІВКИ Чому це важливо та як правильно обрати?
Основна ціль будь-якого покупця бруківки – вибрати, купити, вкласти та більше ні про що не турбуватися. Однак при виборі тротуарної плитки не варто бути легковажним, а задуматись над тим, для чого вона потрібна та в яких умовах буде використовуватись.
Один із важливих факторів – це висота бруківки. Так, саме від неї залежить стійкість та витривалість майбутнього дорожнього полотна.
Якою буває стандартна висота бруківки?
Однієї для всіх висоти не існує, кожна плита чи плитка в залежності від своїх геометричних та фізичних властивостей має свою оптимальну висоту, від якої залежить сфера використання.
Наразі виділяють такі висоти тротуарної плитки:
Бруківка* 4,5 см призначена тільки для пішохідного руху, тому використовується у класі навантаження 1 (ми вже розповідали, що таке класи навантаження та для чого вони необхідні)
Бруківка 6 см — можливий рух транспорту, однак все залежить ще й від класу навантаження: плитка* «бруківка Львівська» має висоту 6 см і здатна витримати неінтенсивний рух автомобілів (клас навантаження 3), а плитку* «Романо» з ідентичною висотою можна використовувати лише, де є пішохідний рух, а швидкість автомобіля не перевищує 5 км/год (клас 2)
Тротуарна плитка* 8 см використовується в місцях інтенсивного руху легкового транспорту, наприклад на стоянках чи дорогах загального користування, належить до класу 4. Варто зауважити, що ця характеристика стосується тільки плиток, не плит, оскільки останні менш стійкі та не зможуть витримати таке навантаження. Плити висотою 8 см частіше належать до 2 класу, де обмежений рух авто.
Плитка* 10 см належить до класу 4, використовується на промислових ділянках та стоянках для вантажного транспорту.
Тротуарна плитка* 12 см витримує навантаження у 8-11 тонн на вісь, тому знаходиться у 5 класі навантаження.
*-дані характеристики здебільшого призначені для плиток. Плити з висотою 6 та 8 см призначені лише для руху пішоходів та мінімального руху легкового автотранспорту.
Чому висота бруківки важлива?
Висота тротуарної плитки напряму впливає на розподіл перпендикулярного навантаження, що виникає між її елементами під час руху автотранспорту поверхнею плит. Відповідно, чим вищою є бруківка – тим більшою є її бічна площа, що взаємодіє з сусідніми елементами, і тим навантаження краще розподіляється на сусідні елементи, а отже і на всю поверхню. Це дає нам більш стійку поверхню.
Важливо!
При влаштуванні проїзної частини дороги потрібно врахувати, що на бруківку також діє сила тертя кочення під час руху автомобілів, гальмування та розвороту коліс. Під її впливом кожен елемент мощення скручується/нахиляється відповідно до напрямку дії сили, що створює додатковий кутовий тиск між елементами.
Бруківка з переплетенням
Для покриття проїзних частин, професіонали рекомендують використовувати бруківку з переплетенням (наприклад «Фалка» або «Гантель»). Тротуарна плитка з переплетенням буде у рази краще розподіляти навантаження на поверхню, а також більш щільно утримувати бруківку від зсувів. У разі використання «Цегли» для доріг, слід уникати розкладки типу «паркет», проте застосовувати розкладки типу «ялинка», тощо.
Як треба розміщувати плитку?
Бруківку без переплетення важливо розміщати під кутом 45* до напрямку руху, це дозволить більш ефективно розподіляти навантаження порівняно з кладкою перпендикулярно або паралельно до руху. Таким чином можна запобігти зсувам або іншим деформаціям та подальшому руйнуванню плитки на проїзній частині.

Повний асортимент бруківки можна переглянути в каталозі, там же можна зручно та швидко оформити замовлення. Звертайтеся, ми завжди раді допомогти.

Зворотний дзвінок