Бетонні блоки: переваги та недоліки

Бетонні блоки: переваги та недоліки

        Бетонні блоки – виробляються методом напівсухого вібропресування. Матеріалом для піскобетонних блоків є: цемент, пісок і вода. Бетонні блоки були і залишаються одним з найпопулярніших матеріалів для зведення фундаменту, котеджів, що несуть стін, малоповерхових будинків, гаражів і різних господарських будівель. Мають високу щільність і міцність (добрий вибір для несучих конструкцій), низьку водопоглинання. Стіну з бетонних блоків може викласти не тільки професійний муляр, але й будь-який приватний забудовник. Спектр споживачів цієї продукції надзвичайно широкий: від приватних осіб до великих будівельних компаній, що займаються промисловим будівництвом. Бетонні блоки для ручного монтажу, тобто блоки з важкого бетону (у тому числі піскоцементні), призначені для влаштування фундаментів та цоколів. Вони дозволяють заощадити на монтажі (не використовувати монтажну техніку).

        Піскоцементні блоки випускаються порожнистими та повнотілими. Пустотілі бетонні блоки забезпечують хорошу теплову, звукову ізоляцію та призначені для зведення як внутрішніх (перегородок), так і зовнішніх стін будівель, але з наступною штукатуркою. Застосування порожнистих бетонних блоків пов'язане з підвищеними вимогами міцності, що пред'являються до конструкції.

Переваги бетонних блоків:

  • Міцність та довговічність. Бетонні блоки можуть використовуватися для багатоповерхового будівництва, завдяки високій міцності на стиск відсутня усадка після завершення будівництва. Будинки, збудовані з бетонних блоків, не поступаються за міцністю монолітним.
  • Вогнетривкість бетонних блоків дозволяє використовувати їх при зведенні пожежостійких стін.
  • Морозостійкість. Бетонні блоки мають показники морозостійкості F 75 для порівняння марка морозотійкості силікатної цегли - F 35 а середня морозостійкість керамічної цегли не перевищує 75 циклів заморожування-відтавання в насиченому водою стані. Крім того, вони стійкі до різких перепадів температур.
  • Економічність. Бетонні блоки виготовляються з недорогої сировини - піску, цементу, води, до того ж технологія вібропресування не вимагає випалу, тому вартість виробів значно нижча за цеглу або навіть газобетонні блоки.
  • Стійкість до агресивного впливу факторів довкілля. Бетонні блоки вологостійкі, їх водопоглинання не перевищує 6%, що дозволяє використовувати їх для фундаментів та цоколів.
  • Висока звукоізоляція. Здатність знижувати звукопроникність стін до 30 дБ дозволяє використовувати бетонні блоки для перегородок.
  • Висока швидкість та простота монтажу бетонних блоків забезпечує високі темпи будівництва.
  • Екологічність. Простий склад бетонних блоків говорить сам за себе, блоки не шкідливо впливають на здоров'я людини, тому успішно використовуються в будівництві житлових будівель.

Недоліки бетонних блоків:
    До недоліків можна віднести високу теплопровідність, що у ряді випадків потребує додаткового утеплення конструкції. Бетонні блоки мають більшу теплопровідність, ніж блоки з легких бетонів, тобто є більш "холодними". Тому для влаштування стін зазвичай застосовуються блоки з легких бетонів: керамзитобетонні, газобетонні та газосилікатні.


    Блоки з важких бетонів мають високу щільність і міцність, що дозволяє використовувати їх як несучі конструкції при великих навантаженнях.

Зворотний дзвінок